NafilmyČlánky > Cena za celoživotní dílo pro Miloše Formana od Sdružení amerických režisérů

Cena za celoživotní dílo pro Miloše Formana od Sdružení amerických režisérů

publikováno: 29.11.2012

Cenu udělí Sdružení amerických režisérů (Directors Guild of America) 2. února 2013 na 65. předávání cen pro režiséry. Cena za celoživotní dílo se neuděluje každý rok, Miloš Forman se stane 34. režisérem, který ji obdrží.

Cena za celoživotní dílo pro Miloše Formana od Sdružení amerických režisérů

Forman stojí za filmy jako jsou Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) (Oscar za režii), Amadeus (1984) (Oscar za režii) nebo Lid versus Larry Flynt (1996) (nominace na Oscara za režii). Před odchodem do USA, patřil k předním tvůrcům nové vlny 60. let v československém filmu. Z tohoto období pochází jeho filmy Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří má panenko (1967) (oba po nominaci na Oscara na cizojazyčný film). Celkově jeho filmy obdržely 33 nominací na Oscara a z toho 13 Oscarů získaly.

Předseda sdružení Taylor Hackford oznámil, že je pro něj čest ocenit touto cenou jednoho z největších filmařů naší doby, kterým je Miloš Forman.

Sdružení amerických režisérů existuje již 76 let. Mezi již oceněné patří takoví velikáni jako Frank Capra, Alfred Hitchcock, Orson Welles, Billy Wilder, Woody Allen, Stanley Kubrick, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg nebo Martin Scorsese.

Podívejte se na kompletní seznam držitelů.


autor: Xixao rubrika: Osobnosti přečteno: 3x