NafilmyČlánky > Oscaři: Argo je film roku

Oscaři: Argo je film roku

publikováno: 25.02.2013

Film Argo získal celkem tři Oscary (nejlepší film, adaptovaný scénář a střih). Co do počtu sošek ho předběhl film Pi a jeho život se čtyřmi, včetně Oscara za režii pro Anga Lee. Tři sošky posbírali také Bídníci - za herečku ve vedlejší roli: Anne Hathaway, zvuk a masky.

Oscaři: Argo je film roku

Papírově nejsilnější Lincoln ze svých 12 nominací proměnil pouze dvě. Za výpravu a za hlavní roli, kde bylo předem jasné vítězství Daniela Day-Lewise. Dva Oscary má také Nespoutaný Django (scénář - Q. Tarantino a vedlejší role pro Christopha Waltze) a ještě Skyfall (píseň a střih zvuku).

Letošní předávání se neslo v duchu rozvnoměrného rozdělění Oscarů. Celkem 15 filmů, včetně krátkometrážních a animovaných, si odneslo Oscara. Seth MacFarlane byl vcelku příjemnou změnou a vnesl do moderování svůj osobitý humor. Hlavní rolí večera byla hudba, zvláště pak vzpomínka na muzikály - Chicago a Dreamgirls. Nesmíme zapomenout také na hudební poctu padesátého výročí agenta 007. Osmdesáté páté předávání cen Akademie je ukončené a nezbývá než se těšit na další ročník...

PS: Nafilmy se v tipech na Oscary netrefilo ve čtyřech kategoriích, a to v režii, kde Oscara přálo Spielbergovi, v herečce v hlavní roli - Emmanuelle Riva, výpravě (Bídníci) a maskách (tip byl na Hobita). Příští rok se zlepšíme... :-)

Kompletní seznam výherců a nominovaných


autor: Xixao rubrika: Filmové novinky přečteno: 4x