NafilmyČlánky > Spielbergův Lincoln ovládl i nominace na Oscary

Spielbergův Lincoln ovládl i nominace na Oscary

publikováno: 12.01.2013

Dvanáct nominací získal historický film Lincoln. V těsném závěsu je Pi a jeho život s jedenácti. Následují Bídníci a komedie Terapie láskou s osmi želízky v ohni. Pomyslnou pětici s nejvíce šancemi uzavírá se sedmi nominacemi Argo. Kompletní přehled nominací.

Spielbergův Lincoln ovládl i nominace na Oscary

Letos je na nejlepší film nominováno devět snímků. Kromě výše uvedených, je to také špionážní thriller Zero Dark Thirty, Tarantinův western Nespoutaný Django, oceňované drama Láska (Amour) (všechny tři filmy mají shodně 5 nominací) a Divoká stvoření jižních krajin (4 nominace).

Příjemným překvapením může být úspěch Skyfallu, který získal 5 nominací, což mu vyneslo další nej ze všech bondovek.

Velkou pozornost si jistě zaslouží již zmíněný rakouský film Láska, který je favoritem kategorie cizojazyčný film. Získal také nominace v těch nejsilnějších kategoriích: na nejlepší film, režii, scénář a herečku v hlavní roli. To se evropskému filmu podaří málokdy.

To, co opomněla Britská filmová a televizní akademie, se tady nestalo - Steven Spielberg má vedle nominace za nejlepší film, také nominaci na režii. Má tak šanci získat třetího Oscara právě za režii, čímž by se stal jediným žijícím režisérem se třemi Oscary. Spielberg vyrovnal svůj osobní rekord - Schindlerův seznam, který získal rovněž dvanáct nominací a proměnil jich sedm.

Letošní ročník nabízí v hereckých kategorií několik zajímavostí. Nejprve nominace na herečku v hlavní roli doprovází fakt, že jsou proti sobě postaveny vůbec nejmladší a nejstarší herečky, které se o tuto cenu kdy ucházely. Devítiletá Quvenzhané Wallis a proti ní 86-letá Emmanuelle Riva. Celkem čtyřem hercům se může podařit získat svého třetího Oscara a vyrovnat se tak Meryl Streepové. Je to favorit hlavní herecké kategorie Daniel Day-Lewis, pak ve stejné kategorii Denzel Washington, na vedlejší roli nominovaný Robert De Niro a konečně Sally Field za vedlejší ženský herecký výkon v Lincolnovi.

Zajímavá bude i kamera, protože pro Rogera Deakinse je to již desátá nominace, na svého Oscara přitom stále čeká. Získá ho za Skyfall?

85. ročník už zná své nominované, nezbývá než se těšit na 24. února, kdy budou vyhlášeni vítězové.

Kompletní přehled nominací.

autor: Xixao rubrika: Filmové novinky přečteno: 4x