NafilmyČlánky > Oscaři - filmem roku je 12 let v řetězech

Oscaři - filmem roku je 12 let v řetězech

publikováno: 03.03.2014

Nejlepší film roku je 12 let v řetězech, ovšem získal pouze tři Oscary. Sošku získal ještě za adaptovaný scénář a herečku ve vedlejší roli - Lupita Nyong'o.

Oscaři - filmem roku je 12 let v řetězech

Opět se opakuje situace z loňského roku, kdy film roku nevyhrál Oscara za režii. Tu si odnesl Alfonso Cuarón za Gravitaci. Ta získala sedm Oscarů a stala se vítězem, alespoň co do počtu Oscarů. Mimo režii získala také Oscara za hudbu, kameru, střih, vizuální efekty, zvuk a střih zvuku.

V pořadí třetím nejúspěšnějším filmem, co do počtu Oscarů, se stal Klub poslední naděje. Získal Oscary za herce v hlavní roli Matthew McConaughey, vedlejší roli Jared Leto a masky.

Ocenění za herečku v hlavní roli si odnesla favorizovaná Cate Blanchett za Jasmíniny slzy. Je to její v pořadí již druhý Oscar. Prvního získala za vedlejší roli ve filmu Letec.

Nejlepším zahraničním filmem se stala Velká nádhera - pro Itálii je to již jedenáctý Oscar za cizojazyčný film. Animovaný film roku je Ledové království, které získalo ještě sošku za nejlepší píseň - Let It go.

86. udílení Oscarů je za námi. Předpověď výsledků od Nafilmů byla téměř přesná, špatný odhad byl pouze u Oscara za střih, viz. článek Tipy na vítěze Oscarů.

Přehled kompletních výsledků

autor: Xixao rubrika: Filmové novinky přečteno: 3x