NafilmyČlánky > Češi v nominacích na Oscary 2020

Češi v nominacích na Oscary 2020

publikováno: 13.01.2020

Byly zveřejněny nejužší nominace pro 92. udílení Oscarů. Nominovaným vévodí čtyři filmy s deseti a více nominacemi: Joker (11 nominací), Irčan, Tenkrát v Hollywoodu a 1917 získali po 10 nominacích.

Češi v nominacích na Oscary 2020
Dále následuje řada čtyř filmů po 6 nominacích: Králíček Jojo, Manželská historie, Malé ženy a Parazit.

Právě za film Králíček Jojo je nominována také Češka Nora Sopková za výpravu. Ta se podílela např. na filmu Teorie tygra. Další české želízko v ohni představuje krátký animovaný film Dcera režisérky Darii Kashcheevové. Třetí česká šance, v podobě nominace za mezinárodní film pro Nabarvené ptáce, bohužel v silné konkurenci neobstála.

Letošní rok z pohledu filmů lze považovat za nadprůměrný, až výjimečný. Tomu odpovídají nominovaní tvůrci, kde se to hemží filmovými legendami. Je to rok, kdy je na Oscara nominovaný Quentin Tarantino (za režii, scénář a produkci), dále režisérská ikona Martin Scorsese (režie, produkce), či tvůrce Americké krásy Sam Mendes (režie, scénář, produkce) za film 1917. Nebo také Robert de Niro, který se za roli v Irčanovi nominace nedočkal, získal však nominaci jako producent tohoto filmu.

U herců je to ještě bohatší, je zde nominace pro Al Pacina, Leonarda DiCapria, Breda Pitta, Toma Hankse, Antonyho Hopkinse, Kathy Bates, Renée Zellweger nebo Joe Pesciho.

Letošní nejlepší film, ať už to bude jakýkoliv z nominovaných, si tak určitě nevyslouží nedůstojné přijetí kritiků, kterého se dostalo loňskému vítězi, Zelené knize.

Kompletní přehled nominací za rok 2020.

autor: Xixao rubrika: Filmové novinky přečteno: 21x